hmmm: mam zadanie z kwantyfikatorami ( nie zapisze symbolicznie bo nie iwem jak to zrobic )
dla kazdego x istnieje y y>x
isnieje y dla kazdego x y>x
czy te stwierdzenia sa prawdziwe

Prosze pomozcie


!
6 wrz 13:19
Dariusz: Ciezko powiedziec...co jezeli x=∞, nieskonczonosci nie utozsamiamy z zadna liczba wiec
ciezko tu mowic o wieksze/mniejsze ...
6 wrz 16:53
hmmm: n apierwsze wydaje mi sie ze:
y=x+1
czyli kazda liczbe jaka podstawie bedzie o jeden wieksza, np. y=∞+1 itp.
co to drugiego to nie wiem czy nie jest tak samo, ale to moze byc podchwytliwe. Prosze
jeszcze o jakies propozycje.
6 wrz 22:07
Jakub: Jeżeli jest napisane dla każdego x, to chodzi o liczbę.
Pierwsze stwierdzenie jest prawdziwe bo wystarczy, że y=x+1 i już y>x dla każdego x.
Drugie stwierdzenie też jest prawdziwe i też y=x+1 wystarczy aby to udowodnić.
6 wrz 23:24
hmmm: dzieki darku i kubo za wypowiedzenie sie na moj problem. Pomogliscie mi
7 wrz 15:17