Trójkąty
Kasiek: Dla jakich wartości a można z odcinków mających długość: 3a+2, 2−a, a2+2 zbudować trójkąt
równoboczny?
4 lut 17:42
Dominik: a = 0
4 lut 17:44
Kasiek: to to wiem ale jak
4 lut 17:45
Dominik: a co wiemy o trojkacie rownobocznym?
4 lut 17:45
Dominik: dokladnie o jego odcinkach budujacych jego boki
4 lut 17:46
krystek: porównujesz długości
4 lut 17:46
Kasiek: próbowałam porównywać ale nie wychodzi mi 0
4 lut 17:47
krystek: 3a+2=2−a⇒4a=0⇒a=...?
4 lut 17:50
Dominik: co nie wychodzi?
3a + 2 = 2 − a ⇒ a = 0
2 − a = a2 + 2 ⇒ a2 + a = 0 ⇒ a = 0 ∨ a = −1
3a + 2 = a2 + 2 ⇒ a2 − 3a = 0 ⇒ a = 0 ∨ a = 3
czyli a = 0
4 lut 17:51
Kasiek: a co z tym co ma a2 +2
4 lut 17:52
Kasiek: albo ok już mam dziękuje bardzo

**
4 lut 17:53