funkcje trygonometryczne.
dumkaj: Heeej . Mam problem z tym przykładem :
oblicz :
b) sin2 kąta 45 stopni + cos kąta 60 stopnia (kreska ułamowka)
sin kąta 30 stopni * cos kąta 30 stopni .
podstawiałem za cos,sinusy,ale nie wychodzi . gubie się na pierwiastkach . proszę o pomoc.
sin 45= √2/2
cos 60 = 1/2
sin 30 = 1/2
cos 30 = √3/2
4 lut 17:32
krystek: zapisz obl ,sprawdzę.
4 lut 17:34
dumkaj: okej juz przepisuje
4 lut 17:37
dumkaj: (√2/2)2+1/2 (kreska ułamkowa)
1/2*√3/2 = 2/4+1/2
1/2*√3/2 = (2/4:1/2) :
(1/2*√3/2) = 2/4+2/4:1/2*√3/2=4: i na tym skonczyłem...
4 lut 17:40