limes
madzia:
lim
n→∞
n√2n3+n+1 pierwiastek jest do n
lim
x→0+ x*lnx
21 cze 17:26
Miś:
1/ skorzystaj z tego ,że lim
n√n= 1 i lim
n√a=1
n→∞ n →∞
przekształcając wyrażenie tak:
n√n3(2+1n2+1n3=
n√n3*
n√2 + 1n2 +1n3
więc
n√n3 →1 *
n√2 →1
zatem granica = 1*1 = 1
2/
lim
sinxx = 1
x→0
| | sinx | | x | |
zatem: |
| + |
|
|
| | x( x +2) | | x(x+2) | |
zatem:
lim = 1*
10+2 +
10+2 =
12+
12= 1
oczywiście pisz : lim przy x→0
w pozostałych zastosuj regułę de L
'Hospitala
21 cze 18:36
Miś: Witaj Bogdanie!
Sprawdź czy dobrze podałam te granice? ( moja pamięć już niestety .... ulotna)
21 cze 18:37
Bogdan:
Dobry wieczór Misiu. Tak samo bym rozwiązał te granice.
21 cze 20:06
tim: Misiu
21 cze 20:09
21 cze 20:16
21 cze 20:17
Miś:
Jaka pogoda nad morzem?
U mnie pod "zdechłym Azorkiem" ....... pada... pada.... wrrrrrr
21 cze 20:20
21 cze 20:27
Miś:
Wrrrrrrrrrrr...... ( nie znoszę zimna) .. muszę się przenieść w Twoje strony
21 cze 20:29
magda: tim ja sie wybieram do gdyni jakies atrakcje w tym roku w trojmiescie

21 cze 21:39
tim: Tak. Gdańsk Dźwiga Muzę 11−12 lipca
21 cze 21:46