granias
paula: przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 16
√3 i jest nachylona do
płaszczyzny pod kątem 30 stopni. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość nie moge osbie
z tym poradzić dziwne wyniki mi wychodzą...
4 lut 17:08
Janek191:
a − długość boku sześciokąta foremnego
a = r − promień okręgu opisanego na sześciokącie
h − wysokość graniastosłupa
α = 30o
Mamy
h / 16 √3 = sin 30o = 1/2
więc
h = 8 √3
========
oraz
( 2r )2 + h2 = ( 16 √3)2
4 r2 + ( 8 √3)2 = 256*3
4 r2 + 64*3 = 256*3
4 r2 = 192*3 / : 4
r2 = 144
r = √144 = 12
więc
a = r = 12
=========
Objętość
V = Pp*h = 6 *PΔ *h = 6 * [ a2 √3/ 4] * h = 1,5 a2 √3*h
V = 1,5 * 122 *√3 * 8 √3 = 1,5 *144*24 = 5 184
==========================================
Pole powierzchni
Pc = 2 Pp + Pb = 2 * 1,5 a2 √3 + 6a*h = 3 a2 √3 + 6 a*h
Pc = 3* 122 √3 + 6*12 *8 √3 = 432 √3 + 576 √3
=============================================
4 lut 18:01
Janek191:
a − długość boku sześciokąta foremnego
a = r − promień okręgu opisanego na sześciokącie
h − wysokość graniastosłupa
α = 30o
Mamy
h / 16 √3 = sin 30o = 1/2
więc
h = 8 √3
========
oraz
( 2r )2 + h2 = ( 16 √3)2
4 r2 + ( 8 √3)2 = 256*3
4 r2 + 64*3 = 256*3
4 r2 = 192*3 / : 4
r2 = 144
r = √144 = 12
więc
a = r = 12
=========
Objętość
V = Pp*h = 6 *PΔ *h = 6 * [ a2 √3/ 4] * h = 1,5 a2 √3*h
V = 1,5 * 122 *√3 * 8 √3 = 1,5 *144*24 = 5 184
==========================================
Pole powierzchni
Pc = 2 Pp + Pb = 2 * 1,5 a2 √3 + 6a*h = 3 a2 √3 + 6 a*h
Pc = 3* 122 √3 + 6*12 *8 √3 = 432 √3 + 576 √3
Pc = 1008 √3
============
4 lut 18:02