druga pochodna
madzia: Obliczyc drugą pochodną:
1.f"(x) funkcji f(x)=e(x2)
2.f"(x) funkcji f(x)=sin(x2)
3.f"(x) funkcji f(x)=cos(ex)
4.f"(x) funkcji f(x)=sin(x3+1)
21 cze 16:34
madzia: jak wyliczamy drugą pochodną?
21 cze 17:12
Andrzej: pochodną pochodnej liczymy
21 cze 17:50
Miś:
1/ f
'(x) = e
x2 *2x
stosując wzór na pochodną iloczynu dwu funkcji otrzymasz:
f
"(x) = e
x2*2x *2x + e
x2*2
f
"(x)= 2*e
x2(2x
2 +1)
pozostałe podobnie....... powodzenia
21 cze 20:27
madzia: policzy mi ktos reszte pochodnych, bo ja naprawde nie wiem skad to sie bierze... a jest mi to
bardzo potrzebne
22 cze 15:38
madzia: 2. ma byc tak?
f'(x)=sin*2x
f"(x)=sin*2x*2x+sin*2
22 cze 15:41
Bogdan:
f(x) = sin(x2),
Jeśli f(t) = sint, to f"(t) = cost,
jesli g(t) = t2, to g'(t) = 2t
Funkcja f(x) = sin(x2) jest funkcją złożoną. Pochodna takiej funkcji jest iloczynem pochodnej
funkcji zewnętrznej i pochodnych funkcji wewnętrznych.
f'(x) = 2xcos(x2)
22 cze 15:52
Bogdan:
3. f(x) = cos(ex).
Jeśli f(t) = cost, to f'(t) = −sint,
jeśli g(t) = et, to g'(t) = et.
f(x) = cos(ex) ⇒ f'(x) = ex*(−sin(ex)) ⇒ f'(x) = −exsin(ex)
22 cze 15:55
Miś:
(sinx)' = cosx ( cosx)' = − sinx
więc
f
'(x)= cosx
2 * 2x
teraz wzór na pochodną iloczynu dwu funkcji:
f
"(x)= ( cosx
2)
'*2x + cosx
2*(2x)
'
f
"(x) = − sinx
2*2x *2x + cosx
2*2
f
'(x)= 2( cosx
2 − 2x
2*sinx
2)
pozostałe podobnie
22 cze 15:58
Bogdan:
4. f(x)=sin(x3 + 1) ⇒ f'(x) = 3x2cos((x3 + 1)
Podałem pierwsze pochodne. Drugą pochodną liczy się podobnie biorąc pod uwagę
wzór pierwszej pochodnej (czyli wyznaczamy pochodną z pochodnej).
Np. f(x) = sin(x2) ⇒ f'(x) = 2x*cos(x2) ⇒ f''(x) = 2*cos(x2) + 2x*(−2xsin(x2)
Ostatecznie f''(x) = 2cos(x2) − 4x2sin(x2).
Mieliśmy przy wyznaczaniu drugiej pochodnej przypadek z pochodną iloczynu,
jeśli f = g*h ⇒ f' = g'*h + f*h'
22 cze 16:02
madzia: czyli druga pochodna sin(x
3+1) bedzie tak wygladała:
f'(x)=6x*cos(x
3+1)+3x
3*(−3x*sin)
dobrze
22 cze 17:05
madzia: +3x2
22 cze 17:07
madzia: a f(x)cos(ex) druga pochodna tak:?
f'(x)=−exsin(ex)−ex(excos(ex)
f'(x)=−exsin(ex)−2excos(ex)
22 cze 17:31
madzia: juz sama nie wiem czy dobrze mi sie wydaje czy nie...
22 cze 18:11
Miś:
f(x)= sin(x3+1)
f'(x)= cos(x3+1) * 3x2
f"(x)= −sin(x3+1) *3x2*3x2 + cos(x3 +1) *6x
f"(x)= 3x *[2cos(x3+1) − 3x3*sin(x3+1)]
22 cze 18:30
przemek : oblicza druga pochodną:
e 3x2+2x
8 sty 11:19
nika: f(x)=ex+3
1 lut 09:42