Granice i pochodne
Kumpel: Proszę o obliczenie zadań:
1) Oblicz granicę funkcji:
2) Wyznaczyć pochodną rzędu drugiego f(x)=xe
5x−2−2x
3+1
4 lut 16:35
heuhuehue: 1) wynik granicy −∞
2) policz pochodna a potem pochodna pochodnej
4 lut 16:41
Kumpel: 1) mi wychodzi +
∞
2) co z tym e ?
4 lut 16:45
asdf: tak pochodna wygląda tak?:
(x * e
5x − 2 − 2x
3 + 1)

czerwone to wykładnik
4 lut 16:51
ere: liczysz ex 5x−2 to funkcja wewnetrzna
4 lut 16:51
Kumpel: właśnie nie wiem jak liczy się te funkcji wewnętrzne

Możesz wytłumaczyć
4 lut 16:55
heuhuehue: 1) jak podstawisz −2 to zauważasz ze wychodzi ∞ teraz musisz sprecyzować czy jest −∞ czy +∞
podstaw cos bliskiego −2 czyli np −1.9 (bo prawa strona) i wyjdze na to ze −∞
2) (e5x−2)'=e5x−2 *5
4 lut 16:55
Kumpel: | | 1 | |
1) jak podstawię −2 to wychodzi |
| |
| | 0 | |
4 lut 16:59
Kumpel: 2) f`(x)=e
5x−2*5−6x
f``(x)=e
5x−2−6
dobrze rozwiązałem
4 lut 17:02
heuhuehue: f'(x)=e5x−2 + 5xe5x−2 − 6x2
f''(x)=5e5x−2 + 5e5x−2 + 25xe5x−2 − 12x=10e5x−2 + 25xe5x−2 − 12x
4 lut 17:13