pole
paula: heeeellp

podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek AB gdzie A(−2:−1) b(3:2), wysokość
opuszczona na podstawę AB ma długość
√26 oblicz pole i obwód.
4 lut 16:30
paula: prosze pomóżcie
4 lut 16:37
paula: ?
4 lut 17:05
Janek191:
A = ( − 2; − 1), B = (3; 2)
zatem
I AB I2 = ( 3 − (−2))2 + ( 2 − (−1))2 = 52 + 32 = 25 + 9 = 34
więc
I AB I = √34
−−−−−−−−−−−
h = √26
więc pole tego trójkąta
P = 0,5 *I AB I*h = 0,5 *√34*√26 = 0,5 *√884 = 0,5 *2 *√221 = √221
=============================================================
S − środek odcinka I AB I , więc
I AS I = 0,5 *√34
C − wierzchołek trójkąta równoramiennego Δ ABC
Mamy
I CS I = h = √26
Z tw. Pitagorasa mamy
I AC I2 = I BC I2 = I AS I2 + I CS I2
czyli
I AC I2 = [ 0,5 √34 ]2 + √262 = 0,25*34 + 26 = 8,5 + 26 = 34,5
czyli
I AC I = √34,5
=============
Obwód Δ ABC
L = I AB I + 2 *I AC I = √34 + 2 *√34,5 = p(34} + √138
==============================================
4 lut 17:46
Janek191:
A = ( − 2; − 1), B = (3; 2)
zatem
I AB I2 = ( 3 − (−2))2 + ( 2 − (−1))2 = 52 + 32 = 25 + 9 = 34
więc
I AB I = √34
−−−−−−−−−−−
h = √26
więc pole tego trójkąta
P = 0,5 *I AB I*h = 0,5 *√34*√26 = 0,5 *√884 = 0,5 *2 *√221 = √221
=============================================================
S − środek odcinka I AB I , więc
I AS I = 0,5 *√34
C − wierzchołek trójkąta równoramiennego Δ ABC
Mamy
I CS I = h = √26
Z tw. Pitagorasa mamy
I AC I2 = I BC I2 = I AS I2 + I CS I2
czyli
I AC I2 = [ 0,5 √34 ]2 + √262 = 0,25*34 + 26 = 8,5 + 26 = 34,5
czyli
I AC I = √34,5
=============
Obwód Δ ABC
L = I AB I + 2 *I AC I = √34 + 2 *√34,5 = p(34} + √138
==============================================
4 lut 17:46