funkcje
kartofelek:

nie rozumiem dlaczego f: R/{1} −> R f(x)=log I x−1I jest odwzorowaniem "na" ?
Przecież to wygląda mw tak: czyli dla x c R\{1} y będzie zawsze (o, + nieskończoności).
Więc dlaczego w odpowiedziach jest, że jest to odwzorowanie "na" ?
4 lut 16:28
kartofelek: proszę o pomoc, to krótkie pytanie
4 lut 16:32
kartofelek: ponawiam prośbę
4 lut 16:45
PW: y=log|x−1| ⇔ 10y=|x−1|
Ostatnie równanie z niewiadomą y ma rozwiązanie dla każdego x≠1 (wystarczy narysować wykres
funkcji 10y − jak wiadomo jest to funkcja przyjmująca wszystkie wartości nieujemne, a |x−1|
jest liczbą nieujemną).
Albo prościej: masz zły wykres. Trzeba to sobie uzmysłowić tak: dla x>1
f(x) = log (x−1)
Wykres tej funkcji to wykres funkcji
g(x) = logx,
przesunięty o wektor [1.0] . Tak jak wykres g miał pionową asymptotę x=0, tak wykres funkcji f
ma pionową asymptotę x=1. Narysowanie wykresu dla x> 1 już kończy sprawę − niezależnie od tego
jaki jest wykres dla x<1, już mamy odwzorowanie "na" osiągane są wszystkie wartości
rzeczywiste.
Nie ma potrzeby rysowania wykresu dla x<1, ale gdybyś chciał być skrupulatny, to trzeba
narysować drugą połówkę wykresu − symetryczną do tej pierwszej względem osi x=1.
5 lut 13:36