rozwiąż równania
malaga: a) −2x +5,6=3,4x+0,2
b) 2,5y−3=0,2+ 2,3y
c) 0,4z + 5 =0,6z +0,6
d) 3 (3x−1) − 10x − 0,4
e) 3,6y − 4,8= 6−2( 0,4y +1)
f) 0,8( 1− 0,4z) = 0,12z +z
g)−2,4 (0,5x−0,1)=3(1+0,6x)
h) −4 +4x −6 = 1,5x
i) −2,5x=9−4x
4 lut 16:11
krystek: Uporządkuj −niewiadome na lewo , wiadome na prawo
Redukcja
Wyliczenie niewiadomej
4 lut 16:19
malaga: wiem że mam uporządkować ale i tak nie umiem pomożecie?
4 lut 16:29
krystek: a)
−2x−3,4x=0,2−5,6
−5,4x=−5,4
x=1 i licz dalej
4 lut 16:32
malaga: A przykład b?można prosić? zrobiłam ale nie wiem czy dobrze
4 lut 16:37
krystek: Zapisz poprawię!
4 lut 16:37
justa 111: kurcze,ale jak dziewczyna prosiła o rozwiązanie przykładów to mógłbyśjej pomóc krystek xD
lub inni
4 lut 16:42
malaga: dzięki

już pisze
4 lut 16:43
malaga: 2,5y−2,3y=3+ 0,2
0,2y=3,2 / : 0,2
y= 16 ? czy dobrze?
4 lut 16:46
malaga: to jak ?dooooobrze krystek?
4 lut 16:50
4 lut 16:53
4 lut 16:58
krystek: Licz następne.
4 lut 17:01