Punkt należy do okręgu
lubielubielubie: Spośród punktów (x,y) gdzie x należy (1,2,3,4,5) oraz y (1,2,3 ) wybrano losowo jeden punkt.
Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowany punkt należy do okręgu o równaniu
x2 + y2 − 6x − 4y + 12 = 0 ?
4 lut 16:07
Mila:

x
2 + y
2 − 6x − 4y + 12 = 0 do postaci kanonicznej
(x−3)
2−9+(y−2)
2−4+12=0
(x−3)
2+(y−2)
2=1
2
Skorzystaj z rysunku
jakie punkty kratowe nalezą do tego okręgu?
Czy mogą być wylosowane?
Ω=5*3=15
4 lut 16:18
Skipper:
... no własnie Miła
Milu ... czy napewno

?
4 lut 16:23
Skipper:
... skoro Ω to zbiór wszystkich
jednakowo prawdopodobnych zdarzeń elememtarnych
Na okręgu nie leżą żadne punkty o współrzędnej x−owej 1 lub 5 ... czy są więc to zdarzenia
jednakowo prawdopodobne

?−
4 lut 16:30