Funkcje wymierne
fevrite: Wyznacz wszystkie liczby całkowite dla których wartość wyrażenia
| | (9x2−4)(x+1) | |
|
| jest liczbą całkowitą? |
| | 3x3+2x2−3x−2 | |
| | 9x−6 | |
Dochodzę do równania |
| −> a) nie wiem czy dobrze, b) nie wiem co dalej |
| | x−1 | |
odpowiedź x=0, x=2.
4 lut 16:02
Ada: Ja bym to widzial tak prubujesz podzielic ten wielomian bez reszty ale sie nie da wiec wynika z
tego ze da nam to liczbe calkowita wtedy i ty;lko wtedy gdy na dole czyli w mianowniku mamy 1
lub −1
4 lut 16:12
fevrite: Chyba nic z tego...
4 lut 16:21
bash: doszedłeś moim zdaniem do złego wyniku..jeszcze raz uporządkuj wyrazy w tym dużym ułameku..
4 lut 16:24
bash: ponadto, x≠1, bo wtedy w mianowniku ułamka mamy 0...
4 lut 16:26
4 lut 16:27
Ada: chodzilo mi o to kurwa ze jak masz X−1 w mianowniku to jezeli nie da sie podzielic go bez
reszty to mamy dwie opcje czyli gdy mianownik jest rowny 1 lub −1 to wtedy napewno otrzymamay
liczbe calkowita wiec jak masz x−1=1 v x−1=−1 to x=2 v x=0 lol
4 lut 16:32
Ada: bo 9x−6 nie da sie podzilic bez reszaty przez x−1 dlatego innych opcji nie ma .....
4 lut 16:33
krystek: Rozkład mianownika masz zle
x2(3x+2)−(3x+2)=(3x+2)(x2−1)=(3x+2)(x+1)(x−1)
4 lut 16:37
Ada: dokladnie licznik tez jebniety powinno wyjsc 3x−2/x−1 ale to i tak jedej chuj wyjdzie
4 lut 16:38
bash: jeżeli rozłożysz ten ułamek wyjdzie
| | 3x−2 | | 3(x−1)+1 | | 3(x−1) | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| + |
| =3+ |
| ...Patrzymy teraz jakie są |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
dzielniki 1: jest to −1, 1 więc x−1=1 v x−1=−1 ⇒x=2 v x=0
4 lut 16:39