Równanie prostej
Lena: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y= −4x+7 przechodzącej przez punkt A (3, −1)
Jak to zrobic?
4 lut 15:55
Ada: lol prosta jest prostopadla gdy a1=a2 a prosta przechpdzaca przez punkt A(3,−1) punkt jest
polazany tak A(x,y) wiec do rownania ogolnego prostej czyli y=ax+b podstawiasz wsporzedne
punktu i musisz wiedziec ze a1=a2 xd
4 lut 15:58
Ada: sory prostopadla jest gdy a2=−1/a1 myslaLEM ZE chodzi o rownolegla
4 lut 15:59
Lena: Zrobiłam to tak...
a1*a2=−1
−4*a=−1/.−4
a=1/4
y =1/4x+b
Wstawiam do równania wspołrzędne punktu A(6,3) Znajduje ''b''.
−1=1/4*3 +b
−1=3/4+b
−1+3/4=b
b= −1/4
y=1/4x−1/4
tak mi wyszło?
4 lut 16:37
Lena: Sorry współrzedne (3, −1)
4 lut 16:40
Lena: Czy to dobre rozwiazanie ?
4 lut 16:42