Narysować zbiór liczb zespolonych korzystając z interpretacji geometrycznej mod.
Nighty: Witam potrzebuję pomocy w zadaniu na zaliczenie algebry =/ a dokładniej:
z + i
|
|≤1
z2 + 1
wszystko wychodzi ładnie do czasu...
√x2+(y+1)2
≤1
√(x2−y2+1)2+(2xy)2
mianownik rozłożył mnie na łopatki.. podczas wcześniejszych przekształceń raczej błędu nie
zrobiłem..
Z góry dziękuję za pomoc
4 lut 15:54
Trivial:
z+i
z+i
1
1
|
| = |
| = |
| =
≤ 1
z2+1
(z−i)(z+i)
z−i
√x2+(y−1)2
Skąd
x2 + (y−1)2 ≥ 1.
4 lut 16:00
Mila: z2+1=z2−i2=(z−i)*(z+i)
|z+i|
≤1⇔
|z−i|*|z+i|
1
≤1
|z−i|
teraz będzie prosto, będą problemy to pisz.
4 lut 16:01
Trivial:
4 lut 16:02
Nighty: Dzięki wielkie jesteście Wielcy Porównałem z odpowiedziami i się zgadza.