matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prośba o sprawdzenie zadania
Jan:
Czy dobrze rozwiązałem tą całkę: 1
1
∫
dx
3
√
x
−1 1
1
LimE−>−1
+
∫
dx
3
√
x
E
dx
3
∫
=∫x
−
1
3
=
x
2
3
x
1
3
2
3
3
−
E
2
3
2
2
wynik po podstawieniu −1 :
3
3
[
−
(−1)
2
3
]=3
2
2
4 lut 15:50