geometria
Ada: ddany jest odcinek o koncach a=(1,2) i b=(−1,−4). funkcja f przyporzadkowuje odcietej dowolnego
punktu P nalezacego do odcinka AB odleglosc |PR| ,
gdzie R=(0,1). wyznacz wzor, zbior wartosci i wartosc najmniejsza funkcji f.
witam mozecie mi wyjasnic o co wlasciwie pytaja sie w tym zadaniu ?
4 lut 15:49
Ada: help
4 lut 16:00
dumka: najpierw musisz zrobic wzór na funkcję potem narysowac w ukłądize i zaznaczyc punkt
4 lut 16:18
Ada: no wiesz niewiele mi to mowi

pozatym ta funkcja jest jakas dziwna bo ja to rozumiem tak ze
odleglosc punktu p od r jest wartoscia tej funcji wiec f min powinno byc w odleglosci RA a tak
nie jest....
4 lut 16:24
Bogdan:

Prosta zawierająca punkty A, B określona jest wzorem (trzeba ten wzór wyznaczyć) y = 3x − 1.
Każdy punkt na tej prostej ma współrzędne (x, 3x − 1), a więc współrzędne punktu P=(x, 3x − 1)
dla x∊<−1, 1>.
|PR| =
√ (x − 0)2 + (3x − 1 − 1)2 =
√ 10x2 − 12x + 4
Każdej argumentowi x∊<−1, 1> funkcji f(x) przyporządkowana jest wartość
√ 10x2 − 12x + 4 ,
czyli f(x) =
√ 10x2 − 12x + 4
4 lut 16:39
Bogdan:
Każdemu argumentowi ...
4 lut 16:40
Bogdan:
I co Ty na to Ado?
4 lut 16:51
Ada: no teraz kumam )
5 lut 17:52