Trygonometria
Aga: | | sin2 35 + sin2 55 | |
Wartość wyrażenia √ |
| + tg 45 jest równa: |
| | 4 | |
Odp. 1,5
Proszę o pomoc. Jak do tego dojść? po 35, 55 i 45 są oczywiście stopnie.
wszystko jest pod pierwiastkiem oprócz tg 45 stopni
4 lut 14:49
ICSP: tg45o = 1 tak trudno to odczytać z tablic ?
sin2 55o = cos2 55o − i masz jedynkę trygonometryczną
4 lut 14:55
Ajtek:
sin255=cos235, ponieważ:
sin55=sin(90−35)=cos35
4 lut 14:55
krystek: zauważ ,że sin55=cos(90−55)=cos35
4 lut 14:55
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Masz chochlika w zapisie

.
4 lut 14:56
Ajtek:
Witaj
krystek 
Ale się rzuciliśmy

.
4 lut 14:56
krystek: Jak szakale na żer . Pozdrawiam.
4 lut 14:57
krystek: Proszę Was popatrzcie na zad Rotarci,gdzie n−lka zakwestionowała kąt między przekątną ściany a
podstawą , jak pisze dziewczyna.
4 lut 14:59
Aga: Aha czyli:
pod pierwiastkiem 1/4 + 1=1/2 +1=1 i 1/2 tak?
4 lut 15:01
Ajtek:
Tak.
4 lut 15:02
krystek: tak
4 lut 15:02
Aga: Dziękuję
4 lut 15:07