odwzorowanie funkcji "na"
kartofelek: pomocy! Odwzorowanie funkcji "na" − czy ktoś mógłby mi pokrótce wyjaśnić to pojęcie? Nie
rozumiem definicji, które krążą w internecie

Czy to po prostu chodzi o arcusy?
4 lut 14:41
PW: Funkcja f:X→Y jest przekształceniem "na", jeżeli każdy element zbioru Y jest wartością funkcji
f dla jakiegoś x∊X.
Przykład: funkcja liniowa f(x)=ax+b, a≠0 jest przekształceniem zbioru R "na" R (bo
dla każdej y∊R istnieje x∊R, taki że y=ax+b.
Funkcja kwadratowa g(x) = x2+1 jest przekształceniem R na [1,∞), bo dla każdej y∊[1,∞)
istnieje x∊R, taka że
(1) y=x2
(dla wszystkich y oprócz jedynki istnieją nawet dwa x spełniające równanie (1), ale dla
spełnienia wymagań definicji wystarczy jeden − więcej nie przeszkadza).
Funkcje cyklometryczne niewiele mają z tym pojęciem wspólnego − tam jest ważna
różnowartościowość − konieczna do zbudowania funkcji odwrotnej (wybieramy więc przedział X, na
którym funkcja trygonometryczna jest różnowartościowa, patrzymy jaki jest obraz Y tego
przedziału i budujemy funkcję odwrotną przekształcającą Y na X).
5 lut 01:39
PW: Chochlik zjadł jedynkę − w (1) definicja funkcji powinna być:
y=x2+1.
5 lut 01:41