calka:(
stasia: Witajcie, jak obliczyc calkę po obszarze ograniczonym dwoma prostymi x=0 , y =0 i parabolą y =
x2 ?
Generalnie mam prosblem z policzeniem samej calki,a obszarem zajmę się pozniej.
Prosze o jakies wskazowki.
Całka wygląda następująco:
całka podwójna 6xy4 ex2y2dxdy
4 lut 14:18
stasia: poprawka ...
ograniczona prostymi x=0 , y = 1 i ta parabola
4 lut 18:38
4 lut 18:54
Mila:

x
2=1
x=1 lu x=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
0∫1(1−x2)dx=[x− |
| x3]01=1− |
| −(0− |
| *0)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
4 lut 19:40
heuhuehue: a przedzialy calki podwojnej znasz ?
4 lut 19:45