nie wiem jak to zrobić :(
basia: rozwiązywałam pewne zadanie i utknęłam

nie wiem jak z (1 + a
2) x
2 − 16x = 0 zrobić
x=
81 + a2?
a potem w jaki sposób przekształcić układ równań:
do (x − 4)
2 + y
2 = 16?
4 lut 14:10
Mila:
(1 + a
2) x
2 − 16x = 0 wyłączamy x
x*[(1+a
2)*x−16]=0
x=0 lub (1+a
2)*x−16=0
| | 16 | |
x=0 lub (1+a2)*x=16⇔x= |
| ; 1+a2>0 |
| | 1+a2 | |
Najlepiej podaj całe zadanie.
4 lut 15:26
basia: Zadanie jest takie: dany jest okrąg o równaniu x
2 − 16x + y
2 = 0. Wykaż, ze zbiór wszystkich
środków cięciw tego okręgu poprowadzonych z początku układu współrzędnych jest okręgiem o
środku S=(4,0) i promieniu r= 4.
4 lut 20:22