OBLICZ
Michał KAS: Zad. Rozwiąż równanie
a) |−|x|+2|=4
b) |−|x−1|+4|=7
Zad. Oblicz
| 4128*216−5*832:49*1647 | |
| |
| 5*[25*(324)3]4*5,9 | |
21 cze 14:53
tim: Spróbuję a)
| −|x| + 2 | = 4
−|x| + 2 = 4 |x| − 2 = 4
x ≥ 0 x < 0 x ≥ 0 x < 0
−x + 2 = 4 x + 2 = 4 x − 2 = 4 − x − 2 = 4
x = −2 x = 2 x = 6 x = −6
Po sprawdzeniu z założeniem odp to 6 oraz −6.
21 cze 15:20
tim: 2. Nie wiem jak dokładnie wygląda licznik... Tak...
| | 5 * 832 | | 4128 * 216 − |
| | | | 49 * 1647 | |
| |
| |
| 5 * [25 * (324)3]4 * 5,9 | |
czy tak..?
| | 5 * 832 | | 4128 * 216 − |
| * 1647 | | | 49 | |
| |
| |
| 5 * [25 * (324)3]4 * 5,9 | |
21 cze 15:29