Oblicz. Nie korzystaj z kalkulatora ani tablic
Dz....: Oblicz. Nie korzystaj z kalkulatora ani tablic
sin31 ̊ + tg1 ̊ * cos31 ̊2sin1 ̊
4 lut 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | |
sin3x + tgx*cos3x = sin2x*sinx + |
| cos3x = sin2x*sinx + sinx*cos2x = |
| | cosx | |
= sinx(sin
2x+cos
2x) = sinx
więc ile będzie wynosił ten ułamek
4 lut 13:27
think: | sin31o + tg1o*cos31o | | | | sin1o | | sin31o + |
| *cos310 | | | cos1o | |
| |
| = |
| = |
| 2sin1o | | 2sin1o | |
| | sin31o + sin11cos21o | | 1 | |
|
| = |
| (sin21o + cos21o) = ... |
| | 2sin1o | | 2 | |
4 lut 13:28
Dz....: 12
4 lut 13:28
pigor: ... , a więc np. tak :
| sin31o+tg1o*cos31o | | sin31o+sin1o*cos21o | |
| = |
| = |
| 2 sin1o | | 2 sin1o | |
| | sin1o(sin21o+cos21o) | | sin1o * 1 | |
= |
| = |
| =12 . ... :0 |
| | 2 sin1o | | 2 sin1o | |
4 lut 13:30