planimetria
Lucy: pole Δ o danych bokach a i b wyraża się wzorem s=ab/4. Oblicz jaki
a jest dł. boku c
wpadłam na to że s=1/2*absinα
z tego wychodzi że sinα=1/2
więc kąt pomiędzy a i b wynosi 30◯
Profesor nam to dyktował nie mam od on zawsze coś dziwnego dyktuje proszę o pomoc
4 lut 13:10
pigor: ... , a nie zapomniałeś napisać, że to jest Δ prostokątny, bo wtedy a=2c ,
a jeśli nie jest prostokątny ..., to nie podoba mi sie pytanie, możesz jeszcze
raz je sprecyzować . ....
4 lut 13:22
Lucy: no własnie nie jest prostokątny
4 lut 13:35
pigor: .. .

no to przeczytaj jeszcze raz , albo napisz jeszcze raz bez żadnych skrótów
pytanie do − tak po polsku − tego zadania, bo nie mam zamiaru się domyślać co jego autor
miał na myśli
4 lut 13:46
Lucy: pole trójkąta o danych bokach a i b wyraża się wzorem s=ab/4. Oblicz jaki
a jest długość boku c.
tyle mam w poleceniu
4 lut 14:09
Lucy: pole trójkąta o danych bokach a i b wyraża się wzorem s=ab/4. Oblicz jaka jest długość boku c.
4 lut 14:09
Ajtek:
Zastosuj tw. cosinusów.
Cześć pigor.
4 lut 14:15
Lucy: no tak stosowałam ale to na nic
4 lut 14:33
Ajtek:
sinx=0,5 ⇒ cosx=√3/2
c=√a2+b2−2a*b*√3/2
Koniec zadania.
4 lut 14:41
Lucy: kurcze tak samo robiłam to musi być cos innego ok dzięki
4 lut 14:54
pigor: kurcze

, ludzie

nie wiadomo, czy ...


, ale pozdrawiam
4 lut 14:57
Ajtek:
W czym pigor problem. Ja innego rozwiązania nie widzę.
4 lut 14:59
Lucy: koleżanka mi wysłała ona ma tak napisane to zad
Pole trójkąta o bokach abc, wyraża się wzorem s=1/4ab oblicz długość boku c. <2 rozwiazania>
4 lut 15:48
Lucy: ?
4 lut 15:59
Ajtek:
Faktycznie są dwa:
sinx=0,5 ⇒ cosx=±√3/2
Zatem:
c=√a2+b2−2ab*√3/2 i c=√a2+b2−2ab*(−√3/2)
4 lut 16:27