prosze o pomoc
saper34: Oblicz stosujac wzory redukcyjne.
tg43o * tg44o * tg45o * tg46o * tg47o
4 lut 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
tg(43) = tg(45−2)
tg(47) = tg(45+2)
wiedząc to co możesz zrobić
4 lut 13:28
pigor: ..., zauważ, że ze wzoru
f(α)= cf(90o−α) , lub odwrotnie, czyli tu
tgα= ctg(90o−α) i jeszcze ,,,

czegoś masz np.
tg43
o * tg44
o * tg45
o * tg46
o * tg47
o = (tg43
o * tg47
o)* 1 *(tg44
o * tg46
o) =
= (tg43
o * ctg43
o) *(tg44
o * ctg44
o) = 1*1= 1 . ...
4 lut 13:39
Janek191:
tg 47o = tg ( 90 − 43)o = ctg 43o
tg 46o = tg ( 90 − 44)o = ctg 44o
zatem
tg 43o * tg 44o * tg 45o * tg 46o * tg 47o =
= tg 43o * ctg43o * tg 44o * ctg 44o * tg 45o =
= 1 * 1 * 1 = 1
================
bo tg α * ctg α = 1
4 lut 13:41
saper34: Dzieki

a ten przyklad
sin
275
o+sin
215
o−2sin30
o ?
4 lut 19:01
saper34: sin2(90−75)+sin215o−2*1/2= cos215o+sin215o −1=0 ?
4 lut 19:07