Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego ABC mając dane
Dz....: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego ABC mając dane: a=14, sinβ= 2425
4 lut 12:51
krystek:

| a | |
| =cosβ ze wzoeu si2β+cos2β=1 wylicz cosβ |
| c | |
4 lut 12:55
Dz....: nie wychodzi
4 lut 13:11
Janek191:
a = 14
sin β = 24/25
więc
cos2 β = 1 − sin2 β = 1 − (24/25)2 = 1 − 576/625 = 49/625
czyli
cos β = 7/25
oraz
a / c = cos β
14/c = 7/25
7 c = 14*25
c = 50
=====
b2 + a2 = c2 ⇒ b2 = c2 − a2
b2 = 502 − 142 = 2500 − 196 = 2 304
b = √2 304 = 48
==============
4 lut 13:51