Układ równań
MW: Jak rozwiązać taki układ? :
x2−y2+x+5y−6=0
2xy+y−5x−2=0
4 lut 12:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 równanie to równanie okręgu ... zapisz to w postaci 'kanonicznej'
4 lut 12:36
pigor: ... , okrąg to nie, bo (−) minus przy y
2 , a jeśli już, to hiperbola . ...
4 lut 12:55
pigor: ..... , ale ...

dobry trop, ponieważ −6= −
244= −
254+
14 , a
wtedy :
x
2−y
2+x+5y−6=0 ⇔ x
2−2*
12x+
14 −y
2+2*
52y−
254 =0 ⇔
⇔ (x−
12)
2−(y−
52)
2=0 ⇔ (x−
12−y+
52) (x−
12+y−
52)= 0 ⇔
⇔ (x−y−2) ( x+y−3)= 0 ⇔ x−y=2 lub x+y=3 , to masz 2 układy równań :
(x−y=2 i 2xy+y−5x−2=0) lub
(x+y=3 i 2xy+y−5x−2=0), a z tym już łatwiej . ...
4 lut 13:08
MW: Nie rozumiem tylko przekształcenia w wyniku którego powstało 0 po prawej stronie równania.
Powinienem korzystać z równania okręgu czy nie?
4 lut 13:55