Wyznacz monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji
Jan1: Wyznacz monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji
y= 3x−2arctgx
4 lut 12:02
Jan1: | | 2 | | 2 | | 3x2+3−2 | |
y'=2− |
| = U{3(x2+1}{x2+1) − |
| = |
| D⇒R |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
3x
2+1=0
3x
2=−1 //:3
| | 1 | | 1 | |
F rośnie dla x∊(−∞,− √ |
| ) ∪ (√ |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
F maleje dla x∊ (−√ |
| , √ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Dobrze ?
4 lut 12:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
niby jak z
| | 1 | |
x2 = − |
| wyszły Ci rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych  |
| | 3 | |
4 lut 12:23
Jan1: a jak powinno byc
4 lut 12:26
Jan1: −.− nie ma jak na pytanie odpowiada sie pytaniem..... 0 pomocy.
4 lut 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
Jan .... a kiedy 'coś podniesione do kwadratu' będzie liczbą ujemna


pomyśl

to jest błąd
na poziomie gimnazjum
4 lut 12:34