Nicole.: potrzbuję rozwiązania do zadania.. proszę bardzo o pomoc. i regułkę też.... jaka jest
ostatnia liczba potęgi 2147 ? pilne...
6 wrz 13:08
Jakub:
21=2
22=4
23=8
24=16
25=32
26=64
itd. (wypisz więcej)
Czyli jak widać co 4 potęgi ostatnia cyfra się powtarza: 2,4,8,6 i znowu 2,4,8,6 itd.
147 = 4*36+3 czyli ostatnia cyfra 2147 to trzecia w kolejności z 2,4,8,6 czyli 8.
I
6 wrz 15:25
Dariusz: Metoda ktora podal Jakub jest dobra, fajnie jest sobie rozpisac itp, ale co jezeli masz
np. sprawdzic ostatnia cyfre liczby 4937 ? Warto jest sie nauczyc kongruencji(sa
bardzo proste a przydatne) W tym przypadku tzn 4937 wystaczy zauwazyc nastepujace
rzeczy
491 = 49 przystaje do -1 (mod 10)
4937 przystaje do (-1)37 = -1 co przystaje do 9 Chodzi mi o to, ze nie zawsze mozna
wylapac okresowosc czy tam cyklicznosc powtarzajacych sie cyfr
O kongruencjach mozna sporo poczytac na internecie ( w googlach mozna wyszukac fajny plik
pdf na ich temat)
6 wrz 19:34
MiSia.: Dziękuję bardzo za podane rozwiązania i pomysły. Nie rozumiem jednak do końca przykładu
Dariusza.
ponieważ jestem dopiero w 2 klasie gimnazjum zapoznałam się z wieloma nowymi rzeczami.
zaciekawiło mnie to bardzo i będę próbować dojść so wyniku także przykładem Dariusza.
jeszcze raz bardzo dziękuję. pozdrwaiam. : )
6 wrz 21:03
Dariusz: Ogolem moja metoda w tym przypadku sporo sie naliczysz dlatego juz lepiej wybadac
okresowosc, ale sa przypadki gdzie okresowosci nie zlapiesz i latwo idzie z kongruencji,
mozna tym badac rowniez rozne dziwne podzielnosci..W kazdym badz razie proponuje
przejrzec plik pdf o ktorym wspominalem.
6 wrz 21:17