matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
bar80:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje takie x, że liczby 5
1+x
+
m
5
1−x
,
, 25
x
+ 25
−x
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
2
4 lut 10:13
Skipper:
5
x+1
+m/2
=5
1−x
⇒5
x+1
+m/2=2*5
1−x
⇒ m=4*5
1−x
−2*5
1+x
2
m/2+5
−2x
ale i:
=5
2x
⇒m/2+5
−2x
=2*5
2x
⇒ m=4*5
2x
−2*5
−2x
2
4 lut 10:51