Pochodne
Mateusz: Oblicz Pochodnę, z góry będe wdzięczny o rozwiązanie + krótką podpowiedz dlaczego tak a nie
inaczej.
5) e
5x(x
2+2sinx)
4 lut 01:02
Aga1.: 1) pochodna sumy = sumie pochodnych
| | 1 | | 1 | |
(4√x)'=(x14)'= |
| *x−34= |
| |
| | 4 | | 44√x3 | |
| | 3 | |
(− |
| )'=(−3*x−2)'=−3(x−2)'=−3*(−2)x−2−1= |
| | x2 | |
i licz dalej
4 lut 08:20
Mateusz: Ok, to pierwsze mi wyszło zgodnie z odpowiedziami, a jak mam się zabrać za kolejne?
4 lut 11:51
asdf: masz wzór do drugiego:
| f(x) | | f'(x)g(x) − g'(x)f(x) | |
| = |
| |
| g(x) | | [g(x)]2 | |
f(x) = 7
g(x) =
4√x+3 = (x+3)
1/4, tutaj masz wzór x
a = a*x
a−1, pamietaj ze to funkcja
złożona,
4 lut 12:50
rupert:
| | 7 | | 7'*4√x=3−7(4√x+3)' | | −7(4√x+3)' | |
2) ( |
| )'= |
| = |
| = |
| | 4√x+3 | | (4√x+3) | | (4√x+3) | |
| | 1 | | 1 | |
(4√x+3)'=((x+3)14)'= |
| (x+3)−34*(x+3)'= |
| |
| | 4 | | 4(x+3)34 | |
4 lut 12:52
rupert: | | cos(4x) | | −4sin4x*x3−cos4x*3x2 | | −4xsin4x−3cos4x | |
4) |
| = |
| = |
| |
| | x3 | | x6 | | x4 | |
4 lut 13:01
rupert:
5) (e5x(x2+2sinx))'=(e5x)'*(x2+2sinx)+(e5x)(x2+2sinx)'=
5e5x(x2+2sinx)+(e5x)(2x+2cosx)
4 lut 13:04
asdf: drugie zadanie można jeszcze tak zrobić:
| 7 | | 1 | |
| = 7 * |
| = 7 * (4√x+3))−1 = (7 * (4√x+3))−1)' |
| 4√x+3 | | 4√x+3 | |
stałą jest 7, czyli przed nawias i liczysz pochodną {
4√x+3))
−1 = (x+3)
−1/4
4 lut 13:24
Mateusz: Tym drugim sposobem będzie łatwiej
4 lut 13:33