fizyka
elka: to zad moze by kto mi pomógł rozwiązac

błagam opór pewnego pręta r1=8 om . ile będzie
wynosił opór pręta o dwukrotnie większej średnicy i dwukrtotnie mniejszej długości ?
3 lut 23:58
sushi_gg6397228:
jaki jest wzor na opór?
4 lut 00:06
elka: R= opór właściwy * l/s
4 lut 00:11
elka: i własnie ogólnie wiem co trzeba zrobić lecz nie wiem co musze z tym oporem własciwym zrobić
4 lut 00:11
sushi_gg6397228:
to teraz
r
1= 2r −−−> S
1= 4 S
| R1 | |
| =.... podstaw do wzoru, literki sie skrócą i zostanie liczba |
| R | |
4 lut 00:13
elka: a jesli moge zapytac to skad wzieło sie r1=2r a potem s1=4s jako s oznaczyłeś srednice ? a
jeszcze co z tym oporem własciwym ?
4 lut 00:16
sushi_gg6397228:
r− promien koła, S pole koła
4 lut 00:27
elka: prosze o pomoc
4 lut 00:27
elka: kurcze nie rozumiem
4 lut 00:28
elka: a czy s to nie jest d
2π
4 lut 00:31