prawdopodobieństwo, kombinatoryka
rasputin: Z pojemnika w którym jest n kul białych, 2n zielonych i 3n czerwonych losujemy jednocześnie
trzy kule. prawdopodobieństwo otrzymania w tym doświadczeniu kuli białej, zielonej i czerwonej
jest równe 0,3. Oblicz ile kul jest w pojemniku.
Proszę o pomoc w zadaniu
3 lut 22:53
Eta:
n białych, 2n zielonych, 3n czerwonych , to razem: 6n kul . n€N+
| | | | 6n(6n−1)(6n−2) | |
|Ω|= | = |
| =n(6n−1)(6n−2) |
| | | 1*2*3 | |
|A|= n*2n*3n= 6n
3
| | 6n2 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| ⇒ 8n2−9n+1=0 |
| | (6n−1)*2(3n−1) | | 10 | |
rozwiąż to równanie dla n€N+
3 lut 23:21