matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdź, czy zachodzi tożsamość
zaq:
(tgα−1)(tgα+1)=tgα−ctgα
3 lut 22:36
Basia:
1
tg
2
α−1
P= tgα −
=
tgα
tgα
L = tg
2
α −1 L=P ⇔ tgα=1 a więc
nie
dla dowolnego α czyli to nie jest tożsamość łatwo sprawdzić np. dla α=60
o
3 lut 23:00