wyznacz dlugosc trzeciego boku
Dominik: W trójkącie ABC długości boków AB i AC są odpowiednio równe 4 i 6, a długość środkowej AA' jest
równa
√10. Oblicz długość boku BC.
z tw Stewarta wychodzi mi |BC| = 8, co jest prawidlowym wynikiem.
w zbiorku jest jednak podpowiedz, by zastosowac tw Carnota, tj. (przyjmuje oznaczenie |BC| =
2x)
| ⎧ | 10 = 16 + x2 − 8xcosα | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 36 = 16 + 4x2 − 16xcosα | |
| ⎧ | x2 − 8xcosα = −6 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 4x2 − 16xcosα = 20 | |
| ⎧ | x2 − 8xcosα = −6 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2x2 − 8xcosα = 10 | |
dodaje rownania
3x
2 = 4
no i z tego na pewno nie bedzie 2x = 8. gdzie popelniam blad?