Oblicz granicę funkcji (z ln do kwadratu)
Stanley: Witam!
Męczę się i męczę, nie widzę ciągle rozwiązania, chyba to pierwsze zadanie, które mnie
przerosło dziś... Mógłby ktoś mi pomóc? Pozdrawiam!
lim xln2x
x→0+
3 lut 21:16
Mila:
| | ln2x | | | |
Limx→0+ |
| =H=limx→0+ |
| = |
| | 1/x | | | |
| | −2lnx | | 2/x | |
=limx→0+(−2xlnx)=limx→0+ |
| =H limx→0+ |
| = |
| | 1/x | | 1/x2 | |
=lim
x→0+(2x)=0
3 lut 21:58
Stanley: Dziękuję najmocniej! nie mogłem, cholera jasna, pierwszy raz tego L'Hospitalem łapnąć, cały
czas w ∞*0 siedziałem.
Widać najprostsze rozwiązania najtrudniej przychodzą .^
3 lut 22:42
Mila: Ta granica sprawia kłopoty.
3 lut 22:45