Miejsce zerowe POMOCY :(( wazne
Lola: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego przykladu bo sama juz nie wiem co robic

15x
4−75x
2+60 musze wyznaczyc miejsca zerowe czyli najpierw delta itd
domyslam sie ze trzeba zrobic zmienna pomocnicza ale nie umiem jednak tego zrobic

t:=x
2
3 lut 21:04
zombi: t=x2 podstawiasz i masz równanie kwadratowe, btw. mozesz wszystko sobie przez 15 podzielić
mniejsze liczenie
3 lut 21:05
3 lut 21:06
Lola: a co potem z tym 't'?
wyszlo mi t1=1, t2=4
3 lut 21:09
Anka: przy t=x
2 podstawiasz za t wyniki 1 i 4 i wychodzi
3 lut 21:10
Lola: no to tak mi wyszlo i co dalej?

wzór bedzie : 15(x−1)(x−4)
3 lut 21:11
Ajtek:
Techniczna uwaga przy podstawieniu:
t=x2 i t≥0
3 lut 21:12
Anka: no to jak wrocilas do podstawienia to Ci wyszlo x=−1, x=1, x=2, x=−2 i tyle koniec zadania
3 lut 21:13
Lola: Aaaa no dzieki ale mozecie mi to pomoc dokonczyc

xd taki bedzie ten wzor jak wyzej napisalam?
3 lut 21:13
Fixed: Ajtek koniecznie trzeba podawac to zalozenie t≥0?
3 lut 21:13
Lola: jak to? 4 miejsca zerowe?

ej teraz to sie pogubilam
3 lut 21:14
Lola: ej Anka wez mi to jakos lopatoloigcznie napisz krok po kroku prosze
3 lut 21:15
Anka: no tak, to jest wielomian wiec moze miec 4 miejsca zerowe
3 lut 21:15
Anka: masz juz zrobione cale zadanie
3 lut 21:16
Fixed: Lola, wychodza Ci t1=1 i t2=4
Teraz wracasz do podstawienia t=x2
Więc x2 = 1 ⇒ x=1 lub x=−1
x2 = 4 ⇒ x=2 lub x=−2
3 lut 21:17
Lola: Aha dobra dzieki a znasz sie moze na pochodnych funkcji?
3 lut 21:17
Ajtek:
Tak. Widziałeś liczbę w zbiorze liczb rzeczywistych podniesioną do potęgi parzystej mniejszą od
0
3 lut 21:17
Lola: Dzieki Fixed juz skapowalam
3 lut 21:17
Lola: to jest pochodna 3x
5−25x
3+60x+4 i blagalabym wrecz o wyznaczenie przedzialu monotonicznosci
3 lut 21:18
Fixed: Ajtek, wiem, że muszą być ≥0.
Ale na maturze chyba za brak dodania tego założenia nic nie robią?
3 lut 21:19
pigor: ,,,. , a jak znasz wzory Viete'a, to szybko znajdujesz...

w pamięci taki
rozkład :
15x4−75x2+60= 15(x
4−5x
2+4)= 15(x
2−1)(x
2−4)=
= 15(x−1)(x+1)(x−2)(x+2) =0 ⇔
x∊{−1,1,−2,2} − szukane miejsca zerowe . ...
3 lut 21:19
Fixed: Ajtek, wiem, że muszą być ≥0.
Ale na maturze chyba za brak dodania tego założenia nic nie robią?
3 lut 21:19
Lola: Nie no tam 1 punkt odejma nie wiecej
Pigor te wzory , kompletnie o nich zapomnialam ale mnie zazyles xd
Ale pomozcie w tej pochodnej i tym przedziale kiedy jest rosnaca malejaca
3 lut 21:20
Ajtek:
Jeżeli to będzie zadanie zamknięte, to nie. Ale w otwartym obowiązkowo musi być.
3 lut 21:20
Lola: Bo tak do tych przedzialow to tak:
dziedzina
pochodna
miejsce zerowe
i te przedzialy tylko wszystko ok oprocz tego ze nei wiem jak zapisac wynik w jakie przedzialy
:(
3 lut 21:27
Lola: No i teraz jak was potrzebuje to wszyscy zescie sobie poszli
3 lut 21:31