zadania z funkcji
matura: Witam!

Czy może mi ktoś pomóc? 1. Dana jest funkcja f określona wzorem:f(x) = (x−5)do
kwadratu dla x∊(−∞,0)
− x−3 dla x∊<0,5> 3 dla
x∊(5,∞)Wówczas:A. f(5)=3, B. f(0) = 25 C. f(0) = −3 D. f(5)=0
2. Dana jest funkcja f określona wzorem : f(x)= (x−5) do kwadratu dla x∊(−∞,0), x−3 dla
x∊<0,5>, 3 dla x∊(5,∞). Wówczas : A. f(5) = 3 B. f(0) = 25 C. f(0) = 3, D. f(5) = 2.
Proszę o odpowiedzi i wytłumaczenie obu zadań. Jak to się robi?
3 lut 21:01
matura: Te zadania są z kartki od pani. Mają taką samą treść, ale odpowiedzi różnią się. Dziwne.
3 lut 21:05
Anka: w tym drugim zadaniu jak masz (x−5)
2 to musisz po prostu podstawiać za x, jak masz w odp A.
f(5)=3 to podstawiasz za x 5 i sprawdzasz czy rzeczywiscie sie rowna 3. To jest nieprawda bo
(5−5)
2=0, a nie 3. Więc poprawna odp to B.
3 lut 21:09
matura: Dziękuję

czyki jak mam x∊(−∞,0), to 0 jeszcze należy do tego przedziału, a mi się zdaje że
jak jest
nawias otwarty przy 0 to 0 już nie należy. No ale tak pasuje odpowiedź. Inaczej się nie da.
3 lut 21:19
Anka: jak jest nawias ")" to 0 nie należy do przedziału, jak by bylo ">" to by nalezalo
3 lut 21:20