matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mógłby ktoś wytłumaczyć ? / Granica
Edek:
(n+1)!−n!
n!(n+1)!−n!
lim
=lim
=
(n+1)!+n!
n!(n+1)!+n!
n![(n+1)!−n!]
lim
=lim
n
n+2
=
1
1
=1
n![(n+1)!+n!]
oczywiście przy lim n→≈ proszę wytłumaczyć dlaczego tak to ma być tak samo
1
1
lim
=
= 0
1
2
n(
√
1−
+
√
1−
)
n
2
n
2
2*≈
tam 1 i te wyrażenia są razem pod pierwiastkiem
√
1−
1
a
+
√
1−
2
b
20 cze 15:14
Bogdan:
Uwaga: (n + 1)! − n! = n!(n + 1 − 1) oraz (n + 1)! + n! = n!(n + 1 + 1)
20 cze 15:30
Bogdan:
Jeśli n→
∞
, to
√
1−1/n
2
→ 1 oraz
√
1−2/n
2
→ 1,
1
1
2
a także:
→ 0,
→ 0,
→ 0.
n
n
2
n
2
20 cze 15:34