...
anonim: rozwiaz uklad rownan:
2x + 3y = 4
4x + my = 2m
3 lut 20:53
adam: mozna to rozwiacac wysnacznikami
3 lut 20:59
anononim: aa, dziekuje bardzo, juz wiem jak
3 lut 21:00
Janek191:
2x + 3y = 4 ⇒ 2x = 4 − 3y
4x + my = 2m
−−−−−−−−−−−−−−−
2x = 4 − 3y
2*(4 − 3y) + my = 2m
8 − 6y + my = 2m
( m − 6) y = 2m − 8 ; jeżeli m ≠ 6 , to
2m − 8
y = −−−−−−
m − 6
wtedy
2m − 8
2x = 4 − 3* ( −−−−− )
m − 6
3m − 12
x = 2 − −−−−−−−
m − 6
Dla m = 6
mamy
2x + 3y = 4
4x + 6y = 12 / : 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x + 3y = 4
2x + 3y = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprzeczność
3 lut 21:10