funkcja wykladnicza
Anka: Jak obliczyc
3 lut 20:47
Janek191:
3x
−−−−−− ≤ 3 / * 3x − 2x
3x − 2x
3x ≤ 3* 3x − 3*2x
3*2x ≤ 2*3x
2x 2
−− ≤ −−
3x 3
( 2/3)x ≤ (2/3)1
x ≥ 1
======
3 lut 21:19
ICSP: a dziedzina ?
3 lut 21:21
Basia:
3x−2x≠0
x≠0
dla x<0
3x < 2x ⇔ 3x−2x<0
czyli mamy
3x ≥ 3(3x−2x)
3x − 3*3x ≥ −3*2x
−2*3x ≥ −3*2x
2*3x ≤ 3*2x
(32)x ≤ 32
x≤1
stąd x∊(−∞;0)
dla x>0
3x − 2x > 0
3x ≤ 3(3x − 2x)
−2*3x ≤ −3*2x
2*3x ≥ 3*2x
(32)x ≥ 33
x≥1
stąd x∊<1;+∞)
ostatecznie: x∊(−∞;0)∪<1;+∞)
3 lut 21:23
ICSP: poza tym nie można tak przemnożyć.
Całe rozwiązanie błędne.
Odp : x ∊ (−∞;0) suma <1 ; + ∞)
3 lut 21:23
Anka: o super dzięki
3 lut 21:24
Anka: a po co to liczyc dla x<0 i x>0?
3 lut 21:27
Anka: przecież to nie jest wartość bezwzględna zeby tak liczyc
3 lut 21:29
Ślimak: Df : (−nieskończoność, 0) Suma ( 0 , + nieskończoność )
przelicz sobie to działanie
3
x − 2
x różne od 0
jak wstawisz 0 to wyjdzie 3
0 − 2
0 = 1 − 1 = 0 , Mianownik nie może być 0

tyle
3 lut 21:33
Anka: wlasnie wiem, mianownik musi byc rozny od zera, to nie lepiej po prostu przyjac ze x ≠0 i
tyle

wtedy nie byloby tylu komplikacji
3 lut 21:38
Anka: i wtedy by bylo rozwiazaniem x≥1, 0 i tak nie nalezy do tego przedzialu
3 lut 21:39
Basia:
⇒ Ślimak policz sobie dla x=u{1}[2} na przykład
⇒ Anka
bo mnożysz przez mianownik, a mianownik dla x>0 jest dodatni
a dla x<0 ujemny
od tego zależy kierunek nierówności po pomnożeniu
3 lut 21:41
Ślimak: mój zapis jest równoważny

teoretycznie powinnaś zapisać mniej więcej jak ja tą dziedzinę

i potem sobie dalej jedziesz z zadaniem
3 lut 21:42
Ślimak: no tak zgadza się po podstawieniu kolejnych liczb do tego wyrażenia

czyli dziedziną jest
zbiór liczb rzeczywistych za wyłączeniem zera

kolejne liczby wieksze i mniejsze od zera
spełniają tą nierówność
3 lut 21:44
Anka: dobra to i tak nic nie zmieni w tym zadaniu

bo to jeszcze nie koniec, tu problemem jest prawdopodobienstwo

Przeliczylam to co musialam dalej, i mamy zbiór x∊{1,2,3,4,5}. Losujemy kolejno bez zwracania
dwie liczby a i b, które traktujemy jako współrzędne punktu P(a,b). Oblicz prawdopodobieństwo,
że punkt P leży na prostej o równaniu 2x−y−1=0
Ma ktoś jakiś pomysł?
3 lut 21:45
Basia:
wszystkich par masz 5*4
a spełniające warunki zadania czyli równanie y = 2x−1
to pary (2,3) (3,5) i żadne inne
3 lut 21:50
Anka: Basia wydaje mi się że ten mianownik musi być tylko różny od 0, bo nie można dzielić przez
zero. więc moim zdaniem dziedzina bedzie x≠0, i nie trzeba robic zalozen x<0 i x>0, bo ok,
kiedy za x podstawimy liczbę wieksza od 0 to ok, jeśli podstawimy liczbe mniejsza od 0 to ten
mianownik bedzie po prostu ujemny, a przeciez moze być ujemny, wazne tylko zeby byl ≠0
3 lut 21:52
Basia:
D = R\{0}
ale zbiór rozwiązań to (−
∞;0)∪<1;+
∞)
np. dla x=
12 masz
| √3 | | 1,7 | | 1,7 | | 17 | |
| ≈ |
| = |
| = |
| > 3 |
| √3−√2 | | 1,7−1,4 | | 0,3 | | 3 | |
3 lut 21:56
Anka: a czego (−∞, 0) ? przeciez dziedzina to D=R\{0} czyli rozw. x∊<1,+∞) \{0} ⇔ x∊<1,+∞)
3 lut 22:01
Anka: dobra to juz nie wazne xD. A czego wszystkich par jest 5*4?
Ja obliczyłam moc omegi tak :
| | | | 5! | | 3!*4*5 | |
Ω= | = |
| = |
| =10 |
| | | 2!*3! | | 3!*2! | |
3 lut 22:03
Basia:
kolejność się liczy więc to nie jest kombinacja tylko wariacja bez powtórzeń
3 lut 22:07
Anka: aha, to kiedy mam używać kombinacji a kiedy wariacji? czym to się różni?
3 lut 22:12
Basia:
| | | |
kombinacja | to liczba k−elementowych podzbiorów zbioru n−elementowego |
| | |
{a,b,c} = {b,a,c} = {c,b,a} itd.
czyli kolejność jest nieistotna
k−elementowa wariacja bez powtórzeń czyli n*(n−1)*...*(n−k+1) to liczba różnowartościowych
ciągów k−elementowych,których elementy wybieramy spośród n
(a,b,c) ≠ (b,a,c) itd.
czyli kolejność ma znaczenie
3 lut 22:18
Anka: rozumiem, dzięki wielkie za pomoc
3 lut 22:19