oblicz calke
as: ∫sin2x
√ 4cos22x+1
| | 1 | |
zrobilem podstawienie cos2x=t, sin2xdx=− |
| dt |
| | 2 | |
| | 1 | |
teraz mam problem z tym jak obliczyc − |
| ∫√4t2+1 dt |
| | 2 | |
prosze o pomoc
3 lut 20:47
heuhuehue: to 2x+1 nalezy do cosinusa czy tylko 2x ?
3 lut 21:07
as: tylko 2x wlasnie. gdyby nie to, nie mialbym problemu
3 lut 22:30
Basia: całka Eulera to jest (chyba druga)
poszukaj w literaturze
3 lut 22:32
as: ok dzieki. juz znalazlem.
3 lut 22:38
Mila: skorzystaj z wzoru
| | x | | k | |
∫√x2+k dx= |
| + |
| ln|x+√x2+k|+C |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 22:42
dżakPirat: no a ten wzór się bierze właśnie z podstawienia Eulera
3 lut 23:19
Mila:
Tak, ale trzeba się trochę napracować, kilka razy już liczyłam na forum.
3 lut 23:28