prosze o pomoc
bogusia: l x+1l =3
20 cze 13:25
Bogdan:
Podpowiedź: |wyrażenie| = a ⇒ wyrażenie = −a lub wyrażenie = −a dla a ≥ 0.
20 cze 13:26
bogusia: lx+1l=3
−lx+1l =3
−x−1+3
−x+4
x+−4
20 cze 13:27
bogusia: −x−1=3
tam gdzie jest plus powinno byc =
20 cze 13:29
bogusia: −x−1=3
−x=4
x=−4
20 cze 13:30
bogusia: czy to dobrze panie Bogdanie
20 cze 13:31
bogusia: x∊<−1,∞)
lx+1l=3
x+1=3
x=2
20 cze 13:32
bogusia: mogę prosić o pomoc czy jest dobrze to rozwiązane
20 cze 13:36
Bogdan:
|x + 1| = 3 ⇒ x + 1 = −3 lub x + 1 = 3, stąd x = −4 lub x = 2
20 cze 13:36
bogusia: Bardzo dziękuję
20 cze 13:37
Bogdan:

Można też zobaczyć rozwiązanie na osi liczbowej, 3 to odległość od punktu 1.
20 cze 13:39
Bogdan:
3 to odległość od punktu −1, a nie 1, przepraszam za błędny zapis.
20 cze 13:50