funkcja
Paweł: 1. Rozwiąż graficznie nierówność
14x2 ≥ |x|
Jak to zacząć?
3 lut 20:07
Dominik: | | 1 | |
narysuj f(x) = |
| x2 i g(x) = |x| w jednym ukladzie wspolrzednych. |
| | 4 | |
3 lut 20:10
Dominik: rozwiazaniami beda te x, dla ktorych f(x) bedzie nad lub przecinalo sie z g(x).
3 lut 20:11
ASKi@: Paweł Krawczyk he he
3 lut 20:12
3 lut 20:27
Mila:

Wykres paraboli leży nad wykresem Y=|x| dla x≥x
2 lub x≤x
1
oblicz współrzędne x
1 i x
2
3 lut 20:28
Paweł: Temat ten to Odczytywanie własności funkcji, a tu jakieś parabole których nie miałem :<
3 lut 20:31
Dominik: rozwiazac graficznie znaczy narysowac wykresy i odczytac rozwiazania z ukladu wspolrzednych.
nie wierze, zebys dostal do zrobienia nierownosc kwadratowa nie wiedzac czym jest funkcja
kwadratowa.
3 lut 20:38
3 lut 20:51
Dominik: ........................................
odczytaj wartosci (policz po kratkach) dla ktorych funkcja narysowana czerwonym kolorem jest
nad lub przecina sie z niebieska. juz ci to wczesniej to pisalem, ale nie wiem po co, jak
wszystko jest w podreczniku!
3 lut 20:55
Mila:
No i wszystko w porządku, w poprzednim zadaniu masz ten wykres, który Ci narysowałam i masz
| | 1 | |
odczytać, dla jakich x−ów wykres funkcji y= |
| x2 leży nad wykresem y=|x|. |
| | 4 | |
W której klasie jesteś?
3 lut 20:59
Paweł: Okej, dziękuję. Jestem w 1 klasie w lo.
3 lut 21:02
Mila:
W takim razie, musiałeś poznać wykres paraboli, chociażby na fizyce.
f(x)>0 dla x>4 lub x<−4
3 lut 21:08