Rysowanie wykresu
jok:
1) Dziedzina : lnx≠0; x>0
D
f = (0;
∞) \ {1}
2)
(nie)Parzystość − (nie) nie;
Okresowość − nie
ciągłość − nie (spójrz na dziedzinę);
| | x | |
Przecięcie Ox (x,0) ⇔ x∊Df ⇒ |
| =0; |
| | lnx | |
Przecięcie Oy (0,x) ⇔ x∊D
f ⇒ brak
3)
Granice lub wartości funkcji na krańcach przedziałów.
| lim | | x | | 0 | |
| = |
| = [ |
| ] = 0 |
| x−>0+ | | lnx | | −∞ | |
| lim | | x | | 1 | |
| = |
| = [ |
| ] = −∞ |
| x−>1− | | lnx | | 0− | |
| lim | | x | | 1 | |
| = |
| = [ |
| ] = ∞ |
| x−>1− | | lnx | | 0+ | |
4) Asymptoty pionowe: (czyt pkt 3)
Asymptota piowa obustronna w pkt 1.
Asymptoty ukośne: lim x−> ±
∞
| | x | | ∞ | | 1 | |
b: [f(x) −x*0] = |
| [ |
| = H = |
| = ∞ << co z tym zrobić?  |
| | lnx | | ∞ | | 1x | |
Odp Istnieje tylko asymptota pionowa.
5) Pierwsza pochodna i ekstrema:
| lnx−1 | |
| = 0/ *ln2x ( lnx∊Df) |
| ln2x | |
lnx −1=0
x=e;
f↗(e;
∞)
f↘(0;1) oraz (1;e).
6) Wypukłość funkcji:
| | lnx−1 | | | 1 | | 1 | |
| *ln2x − (lnx−1)*2lnx* |
| | | x | | x | |
| |
f''(x) =( |
| )' = |
| = |
| | lnx2 | | ln4x | |
| 2−lnx | |
| =0 /* [x2ln4x] << bo nie wiem czy będzie wartość >0 czy <0 //(dla upewnienia) |
| xln3x | |
| (2−lnx)*(xln4x) | |
| = (2−lnx)*(xlnx) = 0 |
| xln3x | |
2−lnx=0 xlnx=0(CO Z TYM ZROBIĆ?)
x=e
2
Proszę o sprawdzenie
3 lut 20:05
jok: bump
3 lut 20:31
jok: wiem, że dużo czy może ktoś sprawdzić?
3 lut 21:54
Joanna: 2) funkcja jest ciagła bo rozważa się TYLKO ciagłośc w sowjej dziedzinie, a nieciągłe mogą być
TYLKO f−cje określone kramerką (ale nie muszą).
przecięcie z osią X to przyrównanie licznika do zera oczywiscie x=0 nie należy do dziedziny
3) tu sie pomyliłes w 3 granicy −mała nieścisłość 1+ ale policzone dobrze.
4) Asymptotę ukośną liczymy TYLKO w +
∞ (−
∞nie należy do D)
Skoro a=0 to nie ma ukośniej, skoro b nie jest liczbą to nie ma poziomej
6)dobrze − f''=0 nie trzeba mnożyć przez kwadrat x (bo z dziedziny x>0 ) ale to nigdy nie
szkodzi

więc dobre przyzwyczajenie

wystarczy sam licznik równać do 0, ale jeśłi chcemy też
xlnx=0 obliczyć to trzeba zxaueażyć ze to jest iloczyn

x*lnx=0 i każdy skałdniek osobno do 0
czyli x=0 i lnx=0, dostajemy i tak punkty spoza dziedziny, wiec nie wpływają one na wklęsłość
Reszta ok:
3 lut 23:37