zadania
zadanie: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest rowna 10. gdyby liczbe te pomnozyc przez liczbe
skladajaca sie z tych samych ale przestawionych cyfr, to iloczyn ten wynosilby 2710. jaka to
liczba?
x+y=10→y=10−x
(10x+y)*(10y+x)=2710 dobrze?
3 lut 20:01
Mila: Dobrze.
3 lut 20:36
zadanie: ale delta nie chce mi wyjsc
3 lut 20:42
pigor: ... , dobrze . ...

, ale próbuję w pamięci dobra sobie takie 2 liczby
np. 64*46= suma cyfr 6+4=10 , ale pomnożone 2946 > 2710 uważam, że dane są złe

nie widzę takich dwóch liczb ... zwłaszcza , że przy mnożeniu mają dać cyfrę jedności 0
zero daje tu tylko 2*5=10 (zero na końcu) i jak te cyfry znaleźć
3 lut 20:48
Mila:
Masz błąd w danych
iloczyn=2701
Możesz też rozważyć po kolei wszystkie przypadki
19 i 91
itd
3 lut 20:52
zadanie: w odp. jest 37 lub 73 to rzeczywiscie jest blad i powinno byc 2701.
3 lut 21:18
pigor: ..., kurcze, ludzie

nawet dobrze treści nie potraficie przepisać

...
3 lut 21:22
Mila: 
I tyle wychodzi.
3 lut 21:29
zadanie: tak bylo w tresci
3 lut 22:14
pigor: .. a to przepraszam, ...a
MiIa brawo . ...
3 lut 22:53
Mila:
3 lut 22:55