Twierdzenia
ASKi@: JAK UDOWODNIĆ TAKIE RÓWNANIE

Teza:
1+ab1+b+
1+bc1+b+
1+ac1+c≥3
Założenia: a,b,c należą do R dodatnich i a*b*c=1
PW: Nikt nie odpowiada, bo to jest nierówność.
Poza tym pewnie w mianowniku pierwszego ułamka powinno być 1+a.
Po takiej poprawce rozwiązanie jest proste: nierówność między średnią arytmetyczną a średnią
geometryczną dla trzech liczb nieujemnych:
x+y+z≥3
2√xyz
Po podstawieniu za x, y i z kolejnych ułamków i skorzystaniu w mianownikach, że 1=abc
otrzymamy mianowniki:
abc+a=a(bc+1), abc+b=b(ac+1), abc+c=c(ab+1),
które uproszczą się z licznikami pod pierwiastkiem dając
3
3√1abc = 3
.1=3.