...
nie rozumiem: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x) = ax+b w zależności od parametru m, jeżeli
a) a=1−|m+1|
b) a=3−|2m−1|
Wiem, że pod wartość a trzeba ustawić odpowiednio do rosnącej ( >0), malejącej (<0) i stałej
(=0), ale nie wiem do końca jak to powinno potem wyglądać w praktyce.. proszę o pomoc.
3 lut 19:53
nie rozumiem: pomoże ktoś ?
3 lut 20:13
Dominik: rosnaca gdy 1 − |m + 1| > 0 ⇒ wyliczasz z tego m
stala gdy 1 − |m + 1| = 0 ⇒ wyliczasz z tego m
malejaca gdy 1 − |m + 1| < 0 ⇒ wyliczasz z tego m
ot cala "praktyka"
3 lut 20:16