granice
Render: oblicz granice ciagu:
lim (n−>
∞)
19 cze 23:08
Miś: pomagam
19 cze 23:19
Miś:
| | nn(1 +3n)n | |
lim |
|
|
| | nn( 1 +1n)n | |
(1 +
3n)
n → e
3
( 1 +
1n)
n → e
więc granica jest:
19 cze 23:23
Render: Mając jakiekolwiek potęgi, zawsze muszę sprowadzic do takiej postaci, aby mozna było przyjąć ze
A teraz do zadania − dlaczego dąży to do e
3 ? skad to się wzieło?
19 cze 23:36
Miś: do zapamiętania .że:
( 1+
1n)
n → e −−−− to należy pamiętać

!( nie będę pisać dowodu
więc:
( 1 +
xn)
n → e
x
zatem:
(1 +
3n)
n →e
3
np: ( 1 +
5n)
n → e
5
19 cze 23:42
Miś:
Podobnie:
( 1 − 2n)n → e−2 itd........
19 cze 23:43
Miś:
PS: Myślałam ,że jak masz "koło" z granic to taką granicę znasz
19 cze 23:45
Render: wiesz, w tym semestrze byłem raz na zajęciach, bo doszedłem do wniosku ze po zajeciach wiem
mniej niz przed zajeciami − bo kobieta tak fatalnie tlumaczy i mąci w glowie, ze szkoda mi
czasu na to i wzialem sie dzisiaj za nauke calego semestru : )
19 cze 23:54
Miś:
Musisz zatem zapamiętać podstawowe granice:
np: gdy n→∞
n√n→
1
podobnie te które podałam:
jeszcze pewnie masz do obliczenia granicę
korzystając z tw. o trzech ciągach...itd
PS: Myślę ,że jednak należy uczęszczać na zajęcia,!
Powodzenia!
jeżeli masz jeszcze jakieś granice do obliczenia , to napisz .
może uda mi się pomóc,
choć miałam z nim do czynienia wieki temu

20 cze 00:09
Render: Okiej, to Pani Miś policzmy proszę asymptoty:
20 cze 00:32
Render: x=1 oraz x=2 i dziedzina gdzie x!=0 oraz x!=1 wiec sumujac x=2 ?
20 cze 00:43
Render: Pani Miś no gdzie Pani zniknęła?
20 cze 00:55
Bogdan:
Asymptot się nie liczy, asymptoty się wyznacza. Na pewno znasz Render wzory i zasady
wyznaczania asymptot. Podaj najpierw swoje ustalenia, sprawdzimy i ewentualnie poprawimy.
Zacznij od określenia dziedziny funkcji.
20 cze 12:48
Miś:
Witam Bogdanie!
Co tu mówić?...
Hmm... widać Render robi sobie żarty?....
20 cze 12:55