bryły obrotowe
Klaudynaa: Dobry wieczór

czy moze mi ktos wyjasnic jak to obliczyc

Do długiej menzurki w kształcie walca o średnicy 6 cm wlano 1 litr wody. Do jakiej wysokości
sięgnęła woda w menzurce?
3 lut 19:27
Ajtek:
V=1dm
3=1000cm
3
r=3cm
Postawić policzyć.
3 lut 19:32
Klaudynaa: czyli H=1000/18
3 lut 19:40
3 lut 19:41
Klaudynaa: bo v=1000 a 2 *r
2=18
3 lut 19:47
Ajtek:
A liczba π została pominięta, smutno jej

.
3 lut 19:57
Klaudynaa: ale π pozostawie w takiej postaci
i chyba tez bedzie dobrze
3 lut 20:06
Ajtek:
Tak, ok. Myślałęm że zgubiłaś je po prostu.
3 lut 20:12
Klaudynaa: niee

dziekuje za pomoc
3 lut 20:23
Ajtek:
Powodzenia.
3 lut 20:32