wykaż że
Gosia: dane są 2 liczby. kwadraty tych liczb i ich iloczyn tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny. wykaż że jedna z nich jest 0 lub że są równe.
Może ktoś pomóc?
3 lut 19:24
Dominik: x2, y2, xy − ciag geometryczny
z wlasnosci ciagu geometrycznego
y4 = x3y
y4 − x3y = 0
y(y3 − x3) = 0
lewa strona wynosi zero, kiedy y = 0 lub x3 = y3 ⇒ x = y
cnw
3 lut 19:28
Basia:
a2, b2, a*b
(b2)2 = a2*a*b
b4 = b*a3
b4 − ba3 = 0
b(b3−a3) = 0
b=0 lub b3−a3 = 0
b=0 lub b3 = a3
b=0 lub b=a
3 lut 19:28
Ajtek:
a, b − dane liczby
a2, b2, a*b − c. geom.
(b2)2=a2*a*b
b4=a3*b
b4−a3*b=0
b(b3−a3)=0
b=0 lub b3−a3=0 ⇒ b3=a3 ⇒ b=a
cnw.
3 lut 19:30